• Wijn en Culinair

    Wijn & wijngaarden

    De oude Franse wijnregio Touraine, bekend om de vele wijngaarden, ligt zo ongeveer midden in de Loire vallei, bij de stad Tours. Er worden goede rode wijnen gemaakt van Cabernet Franc en Bourgeuil. Mooie droge witte van Sauvignon Blanc en droge, mousserende en prachtige zoete witte wijnen van Chenin Blanc.

    Op de noordelijke oever van de Loire in Touraine liggen de appellaties Bourgueil en Saint-Nicolas. Net als in Chinon, dat dan weer net aan de andere kant van de rivier ligt, heerst de rode Cabernet Franc  hier. Er worden dieprode wijnen van gemaakt met frisse frambozen, bessen en soms wat groene paprika in de geur. Het zijn echte ’terroirwijnen’ met veel structuur en zachte tannines. De beste kunnen jaren bewaard worden.

    Verderop, in de appellatie Vouvray worden alleen witte wijnen gemaakt, van de Chenin Blanc. De krijtbodems onder de wijngaarden lenen zich voor droge, wat zachtere en ook frisse mousserende wijnen. En, niet in de laatste plaats, voor zoete Chenin Blanc.

    Er zijn diverse wijnkelders te bezoeken

    In de overige appellatie van Touraine worden witte, rode en rosé wijnen gemaakt. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de Sauvignon Blanc steeds meer aangeplant. Hij doet het hier uitstekend en lift mee op de populariteit van de Sauvignon op deze site veel over wijn en wijnroute’s.

    Chinon ⭐️ Beste wijntours en proeverijen 2023 (winalist.nl)

    Culinair

    Alle goede restaurants in de omgeving zijn te vinden in de huismap.